Friday, October 30, 2009

Aduhai Cahaya Mata Ku [Part 1]


Selang beberapa hari saja, Ramadhan kian berakhir memberi suatu lagi sinar pengampunan bagi umat Islam yang taat dalam menuruti segala perintah Illahi. Terbayang suasana riang dan bahagia dalam menyambut Aidilfitri yang mulia disamping keluarga yang tercinta. Senyum tawa riang sanak saudara,sahabat handai serta anak cucu menambahkan lagi kerinduan yang makin membuak menyeksa setiap helaan nafasku ini.

Sudah hampir 3 tahun diriku bertemankan teman-teman yang senasib dengan diriku ini, yang terpenjara dalam usia tua di sebuah rumah kebajikan orang-orang tua di ibu kota. Selalu ku bertanya "Mungkin telah menjadi kebiasaan bagi zaman ini untuk anak-anak menghantar ibu bapa mereka ke rumah orang-orang tua yang tumbuh bak cendawan selepas hujan". Namun ku masih berprasangka baik mungkin anak-anak ku yang dahulunya ku tatang bagaikan minyak yang penuh sibuk mengejar kebahagiaan dunia untuk keluarga masing-masing. Kehadiranku ini hanya akan membebankan urusan harian mereka dek kerana keuzuran yang melanda diriku ini. Pantas ku tepis pemikiran yang derita itu sejauh mungkin kerana ku masih percaya anak-anak ku masih menyayangiku.

Acap kali usai solat, ku mohon secebis ehsan dari Yang Maha Esa agar dapat bersama anak cucu untuk menyambut Aidilfitri yang bakal menjelma. Dalam doa itu hanya beriringan air mata sebagai pengubat hati yang kian seksa kerinduan terhadap keluarga. Terkenang diriku memerah keringat menjahit baju raya untuk setiap anak-anakku dengan harapan mereka dapat mengukir senyuman di pagi Aidilfitri yang indah itu. Biar diriku hanya berpakaian biasa namun kebahagiaan anak-anak diutamakan. Oh betapa indahnya kenangan tersebut jika diimbau kembali.

Hati makin berbunga tatkala menerima kiriman pesanan ringkas menyatakan anak-anak yang dikasihi akan hadir menemuiku pada petang ini. Pantas ku menyiapkan semuanya sebagai persiapan menyambut Aidilfitri bersama mereka. Semua pakaian dan kelengkapan telah ku masukkan ke dalam beg coklat usang dan ku letakkan di penjuru katil. Masa yang terluang ku isikan dengan bertemu rakan-rakan setia untuk memohon ampun maaf atas segala kekhilafan lalu.

Terasa semilir bertiup lembut menerobosi liang-liang romaku. Kicauan burung tenang mengalun zikir kepada Yang Maha Berkuasa. Oh betapa indahnya petang ini. Sebentar lagi akan tiba wajah-wajah yang ku sayangi sejak sebelum lahir lagi mereka. Belum lagi lekang zikir dan doaku supaya mereka selamat sampai ke sini menemuiku. Semoga Allah S.W.T mempermudahkan perjalanan mereka ke sini.

[Bersambung]


-Kasyah49-
-Biarlah Ia Pergi-

1 comment: